ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση στην οποία πιέζεται το μέσο νεύρο στον καρπό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει μούδιασμα, πόνο και σε προχωρημένο στάδιο, αδυναμία στο χέρι.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΚΑΡΠΙΑΙΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας στενός οστεϊνώδης χώρος ο οποίος σχηματίζεται από τα οστά του καρπού και τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα εκτός του μέσου νεύρου διέρχονται και όλοι οι τένοντες των καμπτήρων των δακτύλων, του καμπτήρα του αντίχειρα και η μέση αρτηρία.

ΑΙΤΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Η πάθηση οφείλεται συχνά σε στένωση του χώρου που καταλαμβάνουν οι διερχόμενοι τένοντες και το μέσο νεύρο μέσα στον καρπιαίο σωλήνα τις περισσότερες φορές λόγω φλεγμονής και διόγκωσης των τενόντων των δακτύλων από υπερβολική χρήση του χεριού. Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα όπως το γυναικείο φύλο, πρόσφατος τραυματισμός ή κάταγμα στο χέρι, οι ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και διαταραχή της αισθητικότητας (μούδιασμα) στην παλαμιαία επιφάνεια κυρίως του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου δακτύλου και κάποιες φορές και του παράμεσου. Το μούδιασμα μπορεί να γίνεται πιο έντονο κατά τις νυχτερινές ώρες όπου πολλοί ασθενείς ξυπνάνε το βράδυ και τινάζουν το χέρι τους για να απαλλαγούν από τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλώνονται και κατά την αφύπνιση ή κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το κράτημα ενός βιβλίου ή του τηλεφώνου, η οδήγηση ή η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μάλιστα η υπερβολική χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή αποτελεί συχνό αίτιο συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Η λήψη ενός σωστού ιστορικού του ασθενή να μας αποκαλύψει πολλά στοιχεία του συνδρόμου. Έπειτα ακολουθεί η κλινική εξέταση του ασθενή που περιλαμβάνει έλεγχο της αισθητικότητας του χεριού και έλεγχο της μυϊκής ισχύος και τα ειδικά τεστ αξιολόγησης για το συγκεκριμένο σύνδρομο. Το Ηλεκτρομυογράφημα θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση ελέγχοντας την ηλεκτρική αγωγιμότητα των νεύρων του χεριού.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μια βασική θεραπευτική προσέγγιση κοινώς αποδεκτή από την υπάρχουσα βιβλιογραφία είναι η χρήση νάρθηκα κατά τη διάρκεια της νύκτας ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας για την αποφυγή περαιτέρω φόρτισης και συμπίεσης του νεύρου. Ακόμα στα αρχικά στάδια οι γιατροί συστήνουν ξεκούραση και χρήση φαρμακευτικής αγωγής (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη).

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαχείριση των συμπτωμάτων. Η θεραπευτική μάλαξη, ο βελονισμός η κινητοποίηση του μέσου νεύρου, οι διατάσεις και η ενδυνάμωση των μυών του χεριού μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της πάθησης. Σε επίμονες περιπτώσεις, το σύνδρομο αντιμετωπίζεται εύκολα, με τη νευροχειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης του μέσου νεύρου η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*