Αυχεναλγία (Αυχενικό Σύνδρομο)

Αυχεναλγία (Αυχενικό σύνδρομο)

 

Αυχενικό σύνδρομο

Τον όρο αυχεναλγία τον χρησιμοποιούμε  για να περιγράψουμε τον πόνο που βιώνει κάποιος στην περιοχή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ο αυχενικός πόνος είναι ένα σύμπτωμα με υψηλά ποσοστά εμφάνισης παγκοσμίως καθώς αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τη σύγχρονη κοινωνία. Μάλιστα έρευνες καταδεικνύουν το αυχενικό σύνδρομο ως την τέταρτη πιο συχνή αιτία αναπηρίας. Έχει φανεί ότι τα 2/3 του γενικού πληθυσμού θα βιώσουν πόνο στον αυχένα κάποια στιγμή στη ζωή τους με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες αλλά και με μεγαλύτερη πιθανότητα έναρξης των συμπτωμάτων κατά τη μέση ηλικία. Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι ένας στους δυο ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο θα αναφέρει υποτροπές και χρονιότητα του πόνου.

Κατηγοριοποίηση αυχεναλγίας

Η κατηγοριοποίηση της αυχεναλγίας μπορεί να γίνει με βάση τη σοβαρότητα, τη διάρκεια και τον τύπο των συμπτωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η διάρκεια των συμπτωμάτων μπορεί να ταξινομήσει τον πόνο στον αυχένα ως οξύ ( λιγότερο από 6 εβδομάδες), υποξύ (έως 3 μήνες) ή χρόνιο (περισσότεροι από 6 μήνες). Τα πιο συχνά παραδείγματα αυχεναλγίας είναι από μυϊκούς σπασμούς στην περιοχή του αυχένα (trigger points), κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, κακή στάση σώματος και αδυναμία των μυών του αυχένα.

 

Αιτιολογικοί παράγοντες αυχενικού συνδρόμου

Έχει φανεί οτι η αυχεναλγία είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Αρκετές μελέτες έως και σήμερα έχουν διερευνήσει τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τη προκαλέσουν. Οι έρευνες έχουν κατάληξει ότι τόσο ψυχολογικοί όσο και βιολογικοί παράγοντες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της αυχεναλγίας. Πιο συγκεκριμένα ψυχολογικοί παράγοντες όπως το μακροχρόνιο στρες, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, το άγχος αλλά και η κατάθλιψη έχουν ισχυρή συσχέτιση με την εμφάνιση αυχεναλγίας. Ακόμα έχει φανεί ότι υπάρχει και μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και του πόνου στον αυχένα. Δηλαδή, κακής ποιότητας και μικρής διάρκειας ύπνος μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα ενώ επίσης ένας πόνος στον αυχένα μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές στον ύπνο. Στους βιολογικούς κινδύνους τώρα, ο πόνος στον αυχένα μπορεί να εμφανιστεί ως συνέπεια ορισμένων ασθενειών όπως νευρομυοσκελετικές διαταραχές, αυτοάνοσα νοσήματα και κακή στάση του σώματος.

Αυχενικό σύνδρομο και θεραπεία 

Η κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται από την ακριβή διάγνωση. Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός . Θα πρέπει να γίνει μία εξατομικευμένη ιατρική διάγνωση και φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση ώστε να βρεθεί η κύρια αιτία του προβλήματος. Στην Ostico λαμβάνουμε ένα λεπτομερές ιστορικό από τον κάθε ασθενή ώστε να  οργανώσουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο θεραπείας με βάσει το βιο- ψυχο-κοινωνικό προφίλ του κάθε ατόμου. Κάποια ενδεικτικά προγράμματα αποκατάστασης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα εξής:

 

Μπορείς να δεις κάποιες εύκολες θεραπευτικές ασκήσεις αλλά και διατάσεις στα παρακάτω βίντεο: 

 

 

 

Βιβλιογραφία:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34980079/

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*