ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ; ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Φυσικοθεραπεία είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται σε φυσικά μέσα που χρησιμοποιούνται από τον εξειδικευμένο πτυχιούχο Φυσικοθεραπευτή για θεραπευτικό σκοπό.

Ο εκάστοτε φυσικοθεραπευτής παρέχει υπηρεσίες που αναπτύσσουν, διατηρούν και επανακτούν την μέγιστη κίνηση και λειτουργική ικανότητα του ανθρώπινου σώματος ανάλογα με την περίπτωση. Μπορούν να βοηθήσουν άτομα όλων των ηλικιών, όταν η κίνηση τους απειλείται από διάφορες καταστάσεις όπως είναι η ηλικία, ένας τραυματισμός, κάποια πάθηση ή οποιοσδήποτε άλλος περιβαλλοντικός παράγοντας

ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΞΩ ΤΟΝ/ΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ/ΡΙΑ

 Η Φυσικοθεραπεία έχει παρουσιάσει τεράστια εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλά μεταπτυχιακά σεμινάρια που δίνουν την δυνατότητα εξειδίκευσης σε τομείς όπως είναι το Manual Therapy, o Βελονισμός, η Λεμφική μάλαξη, η Παιδιατρική φυσικοθεραπεία, η Αθλητική αποκατάσταση και πολλά άλλα.Ένας επιστήμονας υγείας ο οποίος σέβεται την δουλειά του και τους ασθενείς του, οφείλει συνεχώς να εκπαιδεύεται και να ενημερώνεται. Οπότε το πρώτο κριτήριο είναι το βιογραφικό του εκάστοτε φυσικοθεραπευτή/ριας.

Μέχρι τώρα όποιος πήγαινε για φυσικοθεραπεία περίμενε να έχει μια παθητική προσέγγιση η οποία περιλαμβάνει κυρίως μηχανήματα όπως είναι ο θεραπευτικός υπέρηχος, τα αναλγητικά ρεύματα, οι διαθερμίες αλλά και θεραπευτική μάλαξη από όπου βγήκε η διαχρονική έκφραση «θα πάω να με τρίψουν ή θα πάω να τριφτώ». Δυστυχώς εδώ θα σας στενοχωρήσω. Σίγουρα στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται και αυτή η προσέγγιση αλλά αν αποτελεί μονοθεραπεία τότε αυτός είναι ένας λόγος για να ψάξετε μια δεύτερη επιλογή. Όπως αναφέραμε και παραπάνω ο σκοπός του φυσικοθεραπευτή είναι να επαναφέρει και να ενισχύσει την κίνηση, οπότε δεν μπορεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης να αποτελείται μόνο από μια παθητική προσέγγιση με τον ασθενή στο κρεβάτι και τα μηχανήματα να δουλεύουν. Συνεπώς ένα δεύτερο κριτήριο είναι ο τρόπος θεραπείας του εκάστοτε φυσικοθεραπευτή.

Συνεχίζουμε με το τρίτο κριτήριο επιλογής και το πιο σημαντικό. Την κλινική αξιολόγηση. Είναι χρέος του φυσικοθεραπευτή πριν να ξεκινήσει οποιαδήποτε θεραπεία να μιλήσει μαζί σας και να καταγράψει το δικό σας ιατρικό ιστορικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει προηγηθεί αυτή η διαδικασία και από κάποιον ορθοπεδικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να το παραβλέψει και να ακολουθήσει με κλειστά μάτια τις οδηγίες του γιατρού. Μέσω του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης αντλεί κάποιες χρήσιμες οδηγίες οι οποίες τον βοηθούν να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας για την πάθηση σας, πάντα σε συνεργασία με τον ορθοπεδικό σας. Είναι υποχρέωσή του να το κάνει και να σας εξηγήσει με απλό τρόπο την φύση της πάθησής σας, την αιτία της και τον τρόπο αποκατάστασής της. Αφού γίνουν όλα αυτά, μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία σας. Οπότε τρίτο κριτήριο είναι η λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση στο πρώτο ραντεβού.

Θα κλείσουμε με ένα πολύ σημαντικό κριτήριο που είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση που θα πρέπει να λάβετε από τον επαγγελματία υγείας. Με απλά λόγια, δεν είστε ένας μυς, τένοντας ή μια άρθρωση που πονάει αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που για κάποιο λόγο είναι σε κατάσταση συναγερμού. Ειδικά σε χρόνιες καταστάσεις όπως για παράδειγμα μια χρόνια οσφυαλγία, εσείς σαν ασθενής μπορεί να πονάτε στη μέση αλλά λόγω της χρονιότητας το πρόβλημα έχει επηρεάσει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και σίγουρα την καθημερινότητά σας. Οπότε, η αντιμετώπιση δεν πρέπει να είναι μόνο συμπτωματική αλλά πολυδιάστατη πατώντας πάνω σε ένα  βιο-ψυχο-κοινωνικό μοντέλο θεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι ο θεραπευτής πρέπει να σας δώσει συμβουλές και να σας δείξει πώς να κινείστε χωρίς φόβο και με περισσότερο αυτοπεποίθηση. Κριτήριο τέταρτο λοιπόν είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Συνοψίζοντας, κάποια σημαντικά κριτήρια επιλογής του κατάλληλου φυσικοθεραπευτή/ριας είναι:

  • Ανάγνωση του βιογραφικού
  • Τρόπος θεραπείας (όχι μόνο παθητική θεραπεία αλλά και ενεργητική με στόχο την ενίσχυση και την βελτιστοποίηση της κίνησης)
  • Κλινική εξέταση και λήψη λεπτομερούς ιστορικού
  • Ανθρωποκεντρική προσέγγιση (Βιο-Ψυχο-Κοινωνικό μοντέλο θεραπείας)

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*