Μυοσκελετικός πόνος και καιρικές συνθήκες

Μυοσκελετικός πόνος και καιρικές συνθήκες

Μπορεί ο Μυοσκελετικός πόνος να επηρεαστεί από τον καιρό;

Εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει η πεποίθηση ότι ο Μυοσκελετικός πόνος που αισθανόμαστε μπορεί να επηρεαστεί από τον καιρό. Καθημερινά πολλοί ασθενείς με μυοσκελετικό πόνο αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη σύνδεση του καιρού με την έξαρση των συμπτωμάτων τους. Κάποια από τα πιο συχνά παραδείγματα είναι ασθενείς με αρθρίτιδα, με πόνο στον αυχένα και με πόνο στην μέση.

Συμβαίνει όμως πραγματικά κάτι τέτοιο; Μπορούν οι καιρικές συνθήκες να αποτελέσουν παράγοντα μυοσκελετικού πόνου ή να επιδεινώσουν έναν ήδη υπάρχοντα πόνο;

Μυοσκελετικός πόνος και καιρικές συνθήκες

Τι έχει να μας πει η έρευνα;

Κάποια ερευνητικά δεδομένα δείχνουν να έχουν μία διαφορετική άποψη σε σχέση με την κοινή γνώμη. Ο καθηγητής Daniel Steffens και οι συνεργάτες του μελέτησαν τη συσχέτιση των καιρικών συνθηκών με τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στη μέση. Τα αποτελέσματά τους υποστήριξαν ότι οι αλλαγές θερμοκρασίας, η υγρασία και ο αέρας δεν σχετίζονται με την εμφάνιση οσφυαλγίας.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο Μυοσκελετικός πόνος στην μέση δεν έχει  φανερή σύνδεση με τις καιρικές συνθήκες . Ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο για την επιστημονική κοινότητα να μελετήσει αυτό το φαινόμενο, αφού οι μυοσκελετικοί  πόνοι αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας και οι λόγοι που μπορούν να τους προκαλέσουν ποικίλουν!

Ακόμα, η έρευνα αφορούσε ασθενείς που θα εμφάνιζαν για πρώτη φορά μια οξεία οσφυαλγία και όχι ασθενείς οι οποίοι ταλαιπωρούνταν από χρόνιο πόνο στην μέση. Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στα εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνουν από το περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτούς τους ασθενείς λόγω της χρονιότητας η ένταση του ερεθίσματος που μπορεί να τους επιδεινώσει τα συμπτώματά τους είναι πολύ μικρότερο σε ένταση σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν κάποιο χρόνιο μυοσκελετικό πρόβλημα ή που έχουν κάποια μυοσκελετική κάκωση σε οξύ στάδιο. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι σίγουρα οι καιρικές συνθήκες δεν μπορούν να αποτελούν αίτιο εμφάνισης κάποιου μυοσκελετικού προβλήματος αλλά ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να ευθύνονται για την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Τι μπορώ να κάνω τελικά όταν εμφανιστεί Μυοσκελετικός πόνος;

Σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν σωστό να μένουμε στην πεποίθηση ότι φταίει ο καιρός για τον πόνο μας. Η επιλογή ενός γιατρού ή ενός φυσικοθεραπευτή με βάσει τα σωστά κριτήρια θα μας βοηθήσει να έχουμε μια καλύτερη επίγνωση της φύσης του προβλήματος και μια καλύτερη αντιμετώπιση. Στην OSTICO λαμβάνουμε ένα λεπτομερές ιστορικό σε κάθε ασθενή  και σε συνδυασμό με την κλινική αξιολόγηση βρίσκουμε τα αίτια και οργανώνουμε μια ολιστική θεραπεία αντιμετώπισης του προβλήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*