Πόνος στη μέση

Πόνος στη μέση (Οσφυαλγία)

Οσφυαλγία

Ο πόνος στην μέση (οσφυαλγία) είναι ένα σύμπτωμα που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο. Κατατάσσεται στην πρώτη θέση των μυοσκελετικών επιβαρύνσεων παγκοσμίως, με την εκτιμώμενη συχνότητα εμφάνισης να πλησιάζει το 7,3%. Μελέτες έχουν αναδείξει τον πόνο στην μέση ως τη κύρια αιτία για μακροχρόνια αναπηρία για όλες τις ηλικιακές ομάδες και στα δύο φύλα.

Αιτιολογικοί παράγοντες οσφυαλγίας

Τα υποκείμενα παθολογικά αίτια της οσφυαλγίας δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα. Μόνο στο 10% των περιπτώσεων γνωρίζουμε την αιτιολογία της οσφυαλγίας. Το υπόλοιπο 90% των περιπτώσεων είναι μη ειδικής αιτιολογίας οσφυαλγία, δηλαδή δεν γνωρίζουμε την συγκεκριμένη υποκείμενη παθολογία που τη δημιουργεί.

Ωστόσο κάποιο γνωστοί αιτιολογικοί παράγοντες μπορεί να είναι η σπονδυλική στένωση, η σπονδυλολίσθηση, τα κατάγματα τη σπονδυλικής στήλης, κάποια φλεγμονώδης νόσος ή συμπίεση νευρικής ρίζας από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Επίσης η ευαισθητοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος έχει αναγνωριστεί ως ένας πιθανός παθοφυσιολογικός μηχανισμός. Τέλος, η έλλειψη άσκησης και η αδυναμία των μυών της οσφύς μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση.

Συμπτώματα και κατηγοριοποίηση

Πόνος στη μέση

Η οσφυαλγία χαρακτηρίζεται από πόνο που εκτείνεται στην περιοχή της οσφύς με ή χωρίς αναφερόμενο πόνο στα κάτω άκρα. Ο πόνος μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.

Με βάση τη διάρκεια της η οσφυαλγία μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως οξεία (λιγότερο από έξι εβδομάδες), υποξεία (έξι έως δώδεκα εβδομάδες) και χρόνια (από 12 εβδομάδες και πάνω).

Θεραπευτική προσέγγιση στην οσφυαλγία

Αρκετές θεραπείες έχουν προταθεί για να βοηθήσουν και να μειώσουν τα συμπτώματα του πόνου στη μέση. Κάποιες από αυτές είναι η χειροθεραπεία (Manual Therapy), ο βελονισμός, η θεραπευτική άσκηση, η χειρουργική επέμβαση και η φαρμακευτική αγωγή . Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι μία από τις αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες για να μειώσει το πόνο και την φλεγμονή βραχυπρόθεσμα, ωστόσο η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως γαστρεντερικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπλέον, η χειρουργική θεραπεία μπορεί να αποτύχει ή να προκαλέσει μετεγχειρητικό πόνο στην μέση.

 

Συχνές ερωτήσεις

Θα πρέπει να φορέσω ζώνη για τον πόνο στην μέση μου;

Η χρήση ζώνης κατά την έναρξη ενός οξέος επεισοδίου οσφυαλγίας μπορεί να γίνει μόνο για τις πρώτες μέρες και με την σύσταση του γιατρού. Ωστόσο η συνεχής και μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει τους μύες της μέσης σε ατροφία (αδυναμία), με αποτέλεσμα μακροχρόνια να επιδεινώσει την κατάσταση.

Για να ανακουφίσω τον πόνο στην μέση πρέπει να χρησιμοποιήσω ζεστό ή κρύο;

Οι δυο αυτοί τρόποι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να ανακουφίσουν βραχυπρόθεσμα τον πόνο στην μέση. Η χρήση του ζεστού πρέπει να αποφεύγεται κατά τις πρώτες μέρες μια οξείας οσφυαλγίας. Το ζεστό, μπορεί να βοηθήσει κατά το υποξύ και χρόνιο στάδιο, στην αύξηση τη κυκλοφορίας του αίματος και στην χαλάρωση των μυών της μέσης. Το κρύο μπορεί να μειώσει την ταχύτητα αγωγιμότητας των ινών του πόνου και να προσφέρει βραχυπρόθεσμη μείωση του πόνου.

Αν μείνω για μέρες στο κρεβάτι θα γίνω καλύτερα;

Η παραμονή στο κρεβάτι και η ξεκούραση θα πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον το συνιστά ο γιατρός ή σε περιπτώσεις που είναι αδύνατο να σηκωθεί ο ασθενής από το κρεβάτι. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια παραμονή στο κρεβάτι και η ξεκούραση μάλλον επιδεινώνει τον πόνο στην μέση παρά τον θεραπεύει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*