Εξάρθρημα Επιγονατίδας
Το εξάρθρημα επιγονατίδας είναι μια συχνή τραυματική κατάσταση που συμβαίνει σε αθλητές αλλά και σε άτομα που εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες. Η επιγονατίδα, είναι το οστό που καλύπτει την μπροστινή επιφάνεια του γόνατος και παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του.
Αιτίες
Το εξάρθρημα της επιγονατίδας μπορεί να προκληθεί από:
- Τραυματισμούς κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων:Συχνά συμβαίνει σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή στίβο, όπου οι γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης και οι απότομες κινήσεις είναι συχνές.
- Πτώσεις: Μετά από μια ακατάλληλη πτώση ή μια πτώση σε σκληρή επιφάνεια.
- Δυσπλασίες και ανατομικές ανωμαλίες: Ορισμένα άτομα ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπή λόγω ανατομικών παραγόντων, όπως η μορφολογία της επιγονατίδας και η ευκαμψία των συνδέσμων. Μερικά από αυτά τα παραδείγματα είναι:
1) Βλαισό γόνατο (genu valgus)
2) Ανάκυρτο γόνατο (genu recurvatum)
3) Έξω συστροφή κνήμης (external tibial torsion)
4) Υψηλή θέση της επιγονατίδας (patella alta)
5) Μυική αδυναμία-ατροφία του έσω πλατύ
6) Βλαισοπλατυποδία (pes planus)
7) Γενικευμένη χαλαρότητα (laxity) των αρθρώσεων
Συχνότητα
Η συχνότητα του τραυματικού εξαρθρήματος της επιγονατίδας είναι 5,8 ανά 10.000 άτομα. Παρατηρείται στο 1% των νεαρών αθλητών ηλικίας 9 –15 ετών (συνήθως κορίτσια εφηβικής ηλικίας). Το ποσοστό υποτροπής του εξαρθρήματος είναι 15-44%. Πολύ συχνά συνοδεύεται από οστεοχόνδρινα κατάγματα ( 40 – 50% των εξαρθρημάτων).
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του εξάρθρηματος της επιγονατίδας περιλαμβάνουν:
- Οξύ πόνο στο γόνατο: Ο πόνος είναι συχνά έντονος και περιορίζει τις κινήσεις.
- Δυσκαμψία: Δυσκολία στην κίνηση του γόνατος.
- Ορατή παραμόρφωση: Η επιγονατίδα φαίνεται εκτοπισμένη και η εικόνα του γονάτου δεν είναι φυσιολογική.
- Πρήξιμο και εκχύμωση: Αυτά τα σημάδια είναι συνήθως παρόντα μετά τον τραυματισμό.
Διάγνωση
Η διάγνωση του εξάρθρηματος της επιγονατίδας συνήθως γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης από γιατρό καθώς και με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων, όπως ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία (MRI) έτσι ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση των συνδέσμων και των γύρω ιστών.
Θεραπεία
Η θεραπεία του εξάρθρηματος της επιγονατίδας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης:
- Αρχική θεραπεία: Σε περιπτώσεις ήπιων εξαρθρημάτων, η θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, εφαρμογή πάγου, και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
- Σταθεροποίηση: Η χρήση νάρθηκα ή ειδικών επιγονατίδων βοηθάει στην σταθεροποίηση του γονάτου.
- Φυσικοθεραπεία: Μετά την αρχική φάση αποκατάστασης, η φυσικοθεραπεία βοηθάει στην αποκατάσταση της λειτουργίας και της δύναμης του γόνατος.
- Χειρουργική παρέμβαση: Σε σοβαρές περιπτώσεις ή όταν οι συντηρητικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την επανατοποθέτηση της επιγονατίδας και την αποκατάσταση τυχόν βλαβών στους συνδέσμους ή άλλους ιστούς.
Πρόβλεψη
Η πρόληψη του εξάρθρηματος της επιγονατίδας περιλαμβάνει την εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης και ευλυγισίας, την κατάλληλη προθέρμανση πριν από τις αθλητικές δραστηριότητες και την αποφυγή υπερβολικών φορτίσεων.
Συμπέρασμα
Το εξάρθρημα της επιγονατίδας είναι μια κατάσταση που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και τη δραστηριότητα ενός ατόμου. Η πρόληψη, η σωστή διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι κρίσιμες για την αποκατάσταση και τη μείωση των κινδύνων για μελλοντικούς τραυματισμούς.
Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε υποστεί εξάρθρημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, η εξιδεικευμένη ομάδα μας είναι εδώ για να σας βοηθήσει.