Διαχείριση Λεμφοιδήματος
Το λεμφοίδημα είναι μια παθολογική κατάσταση στην οποία τα λεμφαγγεία είναι πολύ λίγα, δυσμορφικά ή μη λειτουργικά και καθιστούν την μεταφορική ικανότητα ανεπαρκή να απομακρύνει το φυσιολογικό λεμφικό φορτίο. (μηχανική ανεπάρκεια). Αυτό συνήθως οδηγεί το υγρό και πρωτεϊνικό φορτίο στον μεσοκυττάριο χώρο και στα χαρακτηριστικά κλινικά σημεία του λεμφοιδήματος.
Στάδια Λεμφοιδήματος:
Στάδιο 1
Χαρακτηρίζεται από ένα απαλό οίδημα, το οποίο ακόμα δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή του ιστού. Είναι εύκολα αναστρέψιμο και στις περισσότερες περιπτώσεις η ανύψωση του άκρου αρκεί για να μειωθεί το οίδημα.
Στάδιο 2
Πρόκειται για λεμφοίδημα μη αναστρέψιμο χωρίς ειδική θεραπεία. Το δέρμα παρουσιάζει αυξημένο αριθμό πτυχών, έχουμε διαταραγμένη ανάπτυξη των νυχιών, πολλαπλασιασμό του λιπώδους και συνδετικού ιστού καθώς και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Στάδιο 3
Χαρακτηρίζεται σαν στάδιο λεμφοστατικής ελεφαντίασης. Το άκρο του ασθενούς εμφανίζει έντονη μελάγχρωση, μεγάλη πάχυνση του δέρματος καθώς και επαναλαμβανόμενο ερυσίπελα.
Διαχείριση Λεμφοιδήματος μέσω της Ολοκληρωμένης Αποσυμφορικής Θεραπείας (CDT):
Στην 1η φάση, γίνεται η αποσυμφόρηση του οιδήματος. Οι θεραπείες ανάλογα με την έκταση του οιδήματος γίνονται σε καθημερινή βάση (εκτός Κυριακής) για διάρκεια 3-6 εβδομάδες. Στο τέλος κάθε θεραπείες εφαρμόζονται από τον θεραπευτή οι λεμφολογικοί συμπιεστικοί επίδεσμοι και φοριούνται από τον ασθενή μέχρι και την επόμενη θεραπεία. Μόλις το οίδημα αποσυμφορηθεί κατά 70-80% περνάμε στην 2η φάση.
Στη 2η φάση γίνεται διατήρηση και βελτίωση των αρχικων αποτελεσμάτων. Λόγω του ότι το λεμφοίδημα είναι χρόνια διαταραχή, αυτή η φάση συνεχίζεται εφόρου ζωής. Σε σοβαρές καταστάσεις η συχνότητα των θεραπειών μπορεί να είναι 3-4 φορές την εβδομάδα, ενώ σε περισσότερο ήπιες καταστάσεις η επαναληπτικη θεραπεία περιορίζεται κάθε 10-14 ημέρες.